Om Säfwenberg Vin

Read more

Om Säfwenberg Vin


Jag heter Mattias Säfwenberg, är sommelier till yrket och arbetar på restaurang Aludden Prôvidore i Lerum utanför Göteborg. Under trettio års tid har jag provat viner från hela världen och lett hundratals vinprovningar. Det har lett till att jag samlat på mig stor mycket erfarenhet. Under de senaste årtiondena har det blivit allt svårare att särskilja viner ursprung i takt med att vår vinvärld växer. Det gör det än mer spännande för oss konsumenter och ger ännu fler uppslag för olika provningsteman.

Det senaste decenniet har mycket av mitt fokus legat på viner från Sverige. jag har haft möjlihget att följa våra svenska viner där utvecklingskurvan pekar uppåt och vinerna går från klarhet till klarhet. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vins existens och försöka synliggöra det för människor. Svenskt vin är ett utmärkt alternativ till viner från andra länder. Vinerna uppvisar fin kvalitet och har mottagits väl från de tusentals gäster jag serverat, just för att vinerna är goda att dricka. En viktig faktor är att svenska vinodlare nästan enbart odlar ekologiskt och hållbart. Ett bra argument i miljödebatten. 

2015 blev jag som förste person utnämnd till den ärofyllda titeln, ”Årets Svenska Vinambassadör 2015”. Med åren har jag lett väldigt många vinprovningar med svenska viner, arrangerat vinmässor med svenskt vingårdar och skrivit en bok som heter, ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”, som kom ut i maj 2019. Jag blev också 
nominerad som en av endast fyra, till "Årets Dryckesprofil 2020" av
Sveriges största vintidskrift, Allt om Vin. 
  
Hjärtligt välkommen att boka en spännande vinprovning

Mattias Säfwenberg
Sommelier
Medlem i Svenska Sommelierföreningen 

Kontakt

Säfwenberg Vin
Tvetgatan 81, 442 33  Kungälv

mattias@svenskaviner.se

+46(0)706-380437